Nátierky
Základná bryndzová nátierka

80 g masla, 200 g bryndze, soľ, pažítka alebo cibuľa, sladká paprika, smotana, rasca

Čerstvé maslo dobre vymiešame, pridáme bryndzu, soľ, na drobno pokrájanú pažítku alebo cibuľku, sladkú papriku, kyslú smotanu a rascu. Vymiešame na hladkú masu.

Nátierka z bryndze

2 ks sardiniek, 120 g čerstvého masla, 250 g bryndze, za hrot lyžičky kaparov, % kávovej lyžičky horčice, lyžica oleja, 50 g ementálu, rasca, paprika, pažítka, zelený petržlen na ozdobu, 60 g čerstvého masla na ružičky

Sardinky vymiešame s maslom a s bryndzou a pretlačíme cez sito do misy, potom pridáme sekané kapary, francúzsku horčicu, lyžicu oleja, strúhaný ementál, podľa chuti sladkú červenú papriku, rascu, zelenú sekanú pažítku. Bryndzu dobre vymiešame a dáme uležať na studené miesto. Potom dáme nátierku na misu, ozdobíme ju zelenou petržlenovou vňaťou a s ružičkami z masla posypanými červenou paprikou.

Miešaná bryndza

500 g bryndze, 20 g sladkej papriky, 2 g rasce, 100 g horčice, 500 g masla, 150 g cibule, 30 g sardelovej pasty, 1 dl piva

Bryndzu, sladkú papriku, horčicu, maslo, nadrobno posekanú pažítku, sardelovú pastu, pivo a na drobno posekanú cibuľu premiešame, potom šľahačom ušľaháme tak, aby sa bryndza penila.

Pikantná bryndzová nátierka

700-800 g bryndze, 500 g čerstvého masla, 500 g cibule, 100 g pažítky, 100 g sardelovej pasty, 100 g horčice

Do vyšľahaného masla za stáleho miešania pridávame postupne bryndzu a dobre vyšľaháme. Potom pridáme červenú papriku, na drobno pokrájanú cibuľku, pažítku, sardelovú pastu a horčicu.

Bryndzová pomazánka

60 g masla, 150 g bryndze, 20 g cibule, červená paprika, horčica, soľ, pažítka

Do vymiešaného masla primiešame bryndzu, postrúhanú cibuľu, pokrájanú pažítku, horčicu, červenú paprika a soľ.

Bryndzová nátierka so sardinkami a vajíčkom

150 g masla, 150 g bryndze, 4-5 sardiniek, 20-30 g cibuľky alebo pažítky, 1 kávová lyžička horčice, sladká červená paprika

Maslo dobre vymiešame a pridáme sardinky, bryndzu, cibuľku alebo pažítku, horčicu, papriku a na drobno posekané na tvrdo uvarené vajíčko. Do nátierky pridáme aj olej zo sardiniek.

Bryndzová nátierka s údeným mäsom

150 g bryndze, 100 g údeného mäsa, pažítka

Maslo dobre vymiešame, pridáme bryndzu a na drobno posekané údené mäso alebo šunku. Podľa potreby prisolíme a pridáme na drobno pokrájanú pažítku. Ak je nátierka hustá, rozriedime ju smotanou.

Bryndzová nátierka s paradajkami a paprikou

100 g masla, 150 g bryndze, pažítka alebo cibuľka, 1 kávová lyžička horčice, 1-2 paradajky, 1 väčšia paprika, rasca, soľ

Maslo dobre vymiešame, pridáme horčicu, bryndzu, na drobno pokrájanú pažítku alebo cibuľku, papriku a paradajky, ktoré vopred olúpeme a jadierka vyškrabeme lyžičkou. Podľa potreby dosolíme.

Polievky

Demikát

Do vývaru zo zemiakových halušiek, v ktorom necháme kúsky halušiek, pridáme bryndzu a sladké mlieko. A polievka je hotová!

Bryndzová polievka s mrveničkou

1,5 l vody, 50 g cibule, soľ, 500 g zemiakov, 100-150 g bryndze, 2-3 lyžice smotany, pažítka

Mrvenička: 150 g hrubej múky, 1 vajce, trochu vody
Do osolenej vody dáme variť očistené a na menšie kúsky pokrájané zemiaky, postrúhanú alebo na drobno posekanú cibuľu. Keď sú zemiaky uvarené, zavaríme do polievky mrveničku, ktorú necháme krátko povariť. V miske vymiešame čerstvú bryndzu so smotanou a za stáleho miešania nalejeme na ňu trocha polievky. Keď je bryndza dobre rozmiešaná vlajeme ju do ostatnej polievky a pridáme na drobno pokrájanú pažítku. Na vrch môžeme ozdobiť aj opraženou slaninkou.

Iné pokrmy z bryndze

Halušky s bryndzou I.

1,5 kg veľkých zemiakov, 350 g hladkej múky, 60-80 g údenej slaninky, 250 g bryndze, soľ

Umyté a olúpané zemiaky postrúhame najemno, osolíme a zamiešame s múkou. Na lopár odoberieme vždy kúsok cesta, nožom oddeľujeme kúsky tzv. šklbance a hádžeme ich priamo do veľkého kastróla s vriacou vodou, alebo cesto pretláčame cez špeciálne haluškové sito s väčšími dierkami. Uvarené halušky vyberieme naberačkou s otvormi, alebo scedíme, premiešame s rozdrobenou bryndzou a povrch polejeme vyškvarenou slaninou nakrájanou na drobné kúsky.

Halušky s bryndzou II.

400 g miešanej múky, 1 vajce, voda, soľ, 150 – 200 g bryndze, 100 g slaniny, pažítka

Do zmiešanej múky (1 diel hladkej múky a 1 diel hrubej múky) pridáme 1 vajce a toľko vody, aby bolo cesto mäkké. Z cesta hádžeme do vriacej osolenej vody tenké halušky, ktoré necháme dobre zovrieť. Keď sú uvarené vyberieme ich a prepláchneme studenou vodou. Dobre odkvapkané dáme do kastróla na teplé miesto, omastíme ich masťou z vypraženej slaninky a pridáme bryndzu, ktorú môžeme vopred premiešať s kyslou smotanou. Dobre prehriate halušky dáme na teplú misu, posypeme opraženou slaninkou a posekanou pažítkou.

Strapačky s bryndzou

600 g zemiakov, 300 g múky, voda, 150 – 200 g bryndze, voda

Očistené zemiaky postrúhame na jemno, osolíme, pridáme miešanú múku, vodu a vypracujeme cesto. . Na lopár odoberieme vždy kúsok cesta, nožom oddeľujeme kúsky tzv. šklbance a hádžeme ich priamo do veľkého kastróla s vriacou vodou, alebo cesto pretláčame cez špeciálne haluškové sito s väčšími dierkami. Uvarené halušky vyberieme naberačkou s otvormi, alebo scedíme, premiešame s rozdrobenou bryndzou a povrch polejeme vyškvarenou slaninou nakrájanou na drobné kúsky. Ozdobiť môžeme aj do zlatista opraženou cibuľkou.



BRYNDZIAREŇ OD 1917

Bryndziareň v Turčianskych Tepliciach bola založená v roku 1917. Združovala takmer všetkých turčianskych roľníkov - chovateľov oviec v Štubnianskych Tepliciach. Turčianska bryndziareň sa svojimi výrobkami už dlhé roky dostáva do povedomia Slovákov i mnohých iných zahraničných turistov - návštevníkov kúpeľov.
V súčasnosti sa firma zaoberá spracovaním mlieka a výrobou mliečnych výrobkov, ktorými sú bryndza, jemná nátierka s bryndzou, ovčia hrudka, kravská hrudka, bryndzové oblátky, ovčí údený syr a žinčica.
ZOBRAZIŤ PONUKU